We build. You grow.

Get best community software here

Start a social network, a fan-site, an education project with oxwall - free opensource community software

Układ Hamulcowy | Forum

Erty Wer
Erty Wer Oct 28
Hej, mam pytanie dotyczące układu hamulcowego w moim aucie. Od jakiegoś czasu czuję, że hamulce zaczynają działać jakoś gorzej – pedał robi się miękki, a hamowanie trwa dłużej niż wcześniej. Zastanawiam się, czy to sprawa klocków, tarcz, czy może coś z płynem hamulcowym. Macie jakieś doświadczenia z naprawą układu hamulcowego i na co powinienem zwrócić uwagę? Nie chciałbym popełnić błędu przy wymianie części.
Diego Gracia
Diego Gracia Oct 28
Jak pedał robi się miękki, to może być kilka przyczyn, ale najczęściej winne są zużyte klocki albo nieszczelności w układzie hamulcowym. Dobrze jest zacząć od sprawdzenia stanu klocków hamulcowych i tarcz – jeśli są mocno wytarte, to zdecydowanie pora na wymianę. Polecam sklep E-motoryzacyjny https://e-motoryzacyjny.pl/  , mają tam szeroki wybór części samochodowych, od klocków po tarcze hamulcowe, które spokojnie dopasujesz do swojego modelu. Ja ostatnio wymieniałem tarcze i klocki na produkty od TRW, które kupiłem u nich, i różnica była ogromna – auto hamuje jak nowe. Płyn hamulcowy też warto wymieniać co dwa lata, bo traci swoje właściwości i wtedy mogą się robić takie jaja z miękkim pedałem. W E-motoryzacyjnym mają wszystkie niezbędne części samochodowe, w tym przewody hamulcowe i płyny, więc możesz kompleksowo ogarnąć temat. Serio, nie ma co oszczędzać na hamulcach, bo to podstawa bezpieczeństwa – lepiej zrobić raz, a dobrze!
The Forum post is edited by Diego Gracia Oct 28